In een (ver)bouwproject is het belangrijk om na te denken over de manier waarop je water zal verwarmen. Het water verwarmen is enerzijds nodig om verschillende verwarmingssystemen te voeden; radiatoren, vloerverwarming,… Anderzijds is er ook warm water nodig aan de verschillende tappunten. Denk hierbij aan jouw douche, kraan of bad!
Hoe werkt een warmtepomp?
Het is steeds een verstandige keuze om te investeren in een warmtepompsysteem. Dit zijn systemen die op een duurzame en dus ecologisch verantwoorde manier jouw warm water zullen voorzien. Maar hoe werkt een warmtepomp precies? Een warmtepomp maakt gebruik van de warmte die in de buitenlucht, de bodem of het grondwater aanwezig is, om deze warmte via een compressor te verhogen naar een hogere temperatuur die geschikt is om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik. Dit proces maakt gebruik van een gesloten circuit en een koelmiddel dat constant wordt rondgepompt.

Een warmtepomp en een warmtepompboiler hebben beide als doel om warm water te leveren voor huishoudelijk gebruik, maar er zijn wel enkele verschillen tussen beide systemen.
Ecologisch
Warm water voor verwarmingssysteem
Warm water voor sanitair gebruik (tapwater)
Lucht-water warmtepomp
Geothermische warmtepomp
WARMTEPOMP





WARMTEPOMPBOILER






De verschillen
Het belangrijkste verschil tussen beide systemen is dus de functie: een warmtepomp kan voor zowel water voor verwarming als warm tapwater produceren, terwijl een warmtepompboiler alleen gericht is op de productie van warm water aan jouw tappunten. Daarnaast heeft een warmtepompboiler doorgaans een hogere efficiëntie in het produceren van warm water dan een standaard elektrische boiler. Beide systemen maken gebruik van duurzame energiebronnen en kunnen daardoor bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
Een zelfbouwpakket voor jouw warmtepompboiler
Bij Swipe Zelfbouw zullen we steeds in een persoonlijk gesprek nagaan welk systeem binnen jouw woning past. Hierna stellen we een compleet zelfbouwpakket voor jouw warmtepomp of warmtepompboiler samen. Hierin zitten alle componenten die je nodig hebt om jouw warmtepompboiler te installeren. Bovendien ontvang je steeds alle overzichtelijke handleidingen en schema’s waarmee je de installatie snel en makkelijk kan doen. Aangezien er koelgassen gebruikt worden in een warmtepompboiler, komt onze technieker ter plaatse voor een finale controle en koeltechnische opstart. Zo ben jij steeds zeker van een perfecte installatie! Ontdek ons zelfbouwpakket voor de warmtepompboiler en meer tijdens een persoonlijk gesprek of vraag nu jouw gratis offerte aan!