Algemene Informatie

Ga jij voor comfort met een lucht-lucht-warmtepomp, of airco? Super! Lees hier alles wat je moet weten over jouw aangekochte zelfbouwbouwpakket!

Lucht/Lucht en lucht/Water  warmtepompen bevatten koelgassen. Koelgassen welke wij momenteel in omloop brengen zijn:

  • R134a  : (warmtepompboilers – gesloten systemen)
  • R410a  : warmtepompen lucht/water
  • R32        : warmtepompen lucht/water en lucht/lucht (airco)
  • R290      : opkomend nieuw gas beter gekend als Propaan

Werken aan split opstellingen mag enkel gebeuren door koeltechnisch gecertificeerde bedrijven en koeltechnisch gecertificeerd personeel.  SWIPE Zelfbouw voldoet aan de opgelegde eisen.

De VLAREM 2 wetgeving is van toepassing en is strikt op te volgen. Meer info betreffende de actueel geldende wetgeving kan u vinden via deze link

Er zijn nog steeds heel wat CFK’s en HCFK’s in omloop (oa. R22, R403, R408a, …). Deze zijn niet meer in de handel verkrijgbaar en moeten door erkende koeltechnische bedrijven uit omloop worden genomen. Breek dus niet zelf jouw oude installatie af maar laat deze werken door Swipe Zelfbouw vakkundig uitvoeren.

Ook hier moet er gewerkt worden met gecertificeerd koeltechnisch personeel om schade aan mens en milieu te voorkomen! Doe steeds een beroep om Swipe Zelfbouw als gecertificeerd koeltechnisch bedrijf!

Het Global Warming Potential (GWP) is een relatieve maat die de impact van een koelgas vergelijkt met de uitstoot van CO2. 
Bv. een GWP waarde van 1000 betekend dat 1kg koelvloeistof evenveel broeikasgas veroorzaakt als 1000kg/CO2.

GWP waarde per type koelgas:

  • R410a    : 2088
  • R32        : 675
  • R290      : 3

Als een binnen unit aan het koelen is zal er steeds condens ontstaat. Deze moet je afvoeren.

Een afvoer MOET :

  • Continue aflopend geplaatst zijn naar het laagste punt
  • Minimaal 1 sifon bevatten indien aangesloten op riolering
  • Maximaal 1 sifon bevatten in om het even welke opstelling

Er zijn 2 mogelijke oplossingen :

Flexibele afvoer:
Ideaal als je vanuit de binnen unit (of inbouw doos) een rechtstreekse leiding tot buiten kunt plaatsen en het traject niet al te lang is. Ze laten zich gemakkelijk plaatsen en laten snel werken toe. Een flexibel is moeilijker continue afwaterend te plaatsen dan een vaste buis. Bij lange/complexere  trajecten is hij beter te vermeiden.

Vaste PP32 afvoer:
Door gebruik te maken van een vaste PP buis is het eenvoudiger het continue afwateren van de installatie te verzekeren. Het maken van een verlengd sifon kan je eenvoudig zelf door enkele bochten en buis deeltje in elkaar te schuiven. Het laat je ook toe om eenvoudig aan te sluiten op eventuele andere afvoer buizen van baden, douches of lavabo’s.  Aangezien elke opstelling specifieke componenten vraagt kan het zijn dat het leggen van de afvoer puzzel langer duur.

In de lucht/lucht warmtepomp is er niet veel plek voor leidingen en aansluitingen te realiseren. Het is dan ook kritisch dat de leidingen juist worden voorbereid voor elk toestel. Om dit te realiseren voorzien wij vanuit Swipe principe schema’s. Voor dit type product is een check op de toestellen en in de fabrikant handleiding ook vereist! De fabrikanten voeren soms niet aangekondigde wijzigingen door!

 (zie fotogallerij met veel voorkomende fouten)

Koeltechnisch opstarten vraagt altijd enkele aandachtspunten:

Temperatuur invloed op koelleidingen: 
Een installatie start je ideaal op wanneer de omgevingstemperatuur 5°C is. Dit zorgt voor minimaal risico op condensvorming in de leidingen. Condens ten gevolge van temperatuur is inherent aan de techniek en kan niet voorkomen worden zodra de temperatuur onder de 5°C daalt. Bij vorst kan het zijn  dat een opstart niet mogelijk is.

Onze techniekers kennen de nodige handelingen om dergelijke weersinvloeden te beperken en te verhelpen. Weet dat zodra de temperatuur lager wordt het meer tijd zal vragen om een goed vacuüm te bekomen en de installatie op te starten!

Temperatuur invloed op buiten unit: 
Een te lage buiten temperatuur zorgt voor viskeuze olie in de compressor. Hoewel toestellen ontworpen zijn voor extreem lage buiten temperaturen is het nodig buiten units voor te verwarmen zodat bij koude de olie bij opstart voldoende lopend is. Onze techniekers zijn per toestel door de fabrikant geschoold en weten best wat wel en niet aanvaardbaar is.

Zo kan het voorkomen dat we een installatie wel kunnen aansluiten, vacumeren maar niet kunnen opstarten tijdens winter maanden.

Temperatuur binnen woning:
Een te koude binnen woning kan er voor zorgen dat een warmtepomp niet kan worden opgestart. Een binnen temperatuur van minimaal 16°C voorkomt dat een toestel in storing gaat bij het opstarten.

Leidingen afschermen:

Het is kritisch dat leidingen bij de montage beschermd zijn tegen stof. RUBBER BESCHERMING PLAATSEN OF AFTAPEN is dan ook CRUCIAAL. Bij het slecht afplakken van leidingen zal er stof in de leiding komen. Dit zal door het koelgas en de olie langzaam naar de compressor gevoerd worden. Schade dat hierdoor ontstaat valt altijd buiten garantie.

Het afschermen van de leiding zal ook voorkomen dat er veel vocht in de leidingen komt en zal een positieve invloed hebben op het sneller bekomen van een stabiel vacuüm.

Leidingen plaatsingsdatum:

Hoe langer een leiding niet wordt aangesloten op de buiten en binnen unit, des te groter is het risico op vocht en condens vorming in de leiding. Het verwijderen van vocht/condens kan gerealiseerd worden door extra lang vacuüm te trekken (extra spoelingen met N2 kunnen nodig zijn)

Knik in de leiding:

Een knik in een leiding moet ALTIJD verholpen worden. Elke knik in de leiding zal automatisch impact hebben op de doorstroming van koelgas en vloeistof. Hierdoor kan het koelgas te vroeg/te laat gaan condenseren/verdampen en kan de werking een installatie sterk verstoord worden.

Ook lucht/lucht (airco) warmtepompen vragen onderhoud. Het is aangewezen om regelmatig de filter in het binnen toestel uit te wassen en af te stoffen. Na 2 jaar is een grondige reiniging van zowel de verdampen als condensor noodzakelijk. Vraag zeker tijdig jouw onderhoud aan via onze website.