Welke buis voor afvoer?

Home » Blog » Welke buis voor afvoer?

Bij het installeren van jouw zelfbouwpakketten sanitair, is het installeren van een goed afvoersysteem cruciaal. Afvoer sanitair verwijst naar de verschillende systemen die worden gebruikt om afvalwater en afvalstoffen af te voeren vanuit huizen. Dit omvat onder andere de afvoer van toiletten, wastafels, badkuipen, douches en andere sanitaire voorzieningen. Het vuile water moet op een correcte en lekkeloze manier afgevoerd worden uit jouw woning. Het is dan ook belangrijk dat de juiste buizen gebruikt worden om dit afvoer systeem correct te installeren.

Soorten afvoerbuizen

Voor afvoerleidingen in huizen worden meestal PP-buizen gebruikt, omdat deze duurzaam, licht van gewicht en gemakkelijk te installeren zijn. PP staat voor Poly-Propyleen. Dit is een materiaal met een hoge slagvastheid, bestand tegen chemicaliën en temperaturen tot 120°C.

Voor afvoerleidingen buiten huizen worden meestal PVC-buizen gebruikt, omdat deze tegen hogere grondbelasting moeten kunnen. PVC staat voor polyvinylchloride en het is een thermoplastisch materiaal dat bestand is tegen chemicaliën, corrosie en hoge temperaturen.

Er zijn een aantal verschillende soorten PVC-buizen beschikbaar voor afvoerleidingen, waaronder:

  • PVC-drukleidingen: deze zijn geschikt voor afvoerleidingen die onder druk staan, zoals afvoerleidingen van toiletten.
  • PVC-afvoerleidingen: deze zijn geschikt voor afvoerleidingen zonder druk, zoals afvoerleidingen van wastafels, badkuipen, douches en wasmachines.
  • PVC-dubbelwandige afvoerleidingen: deze worden gebruikt voor afvoerleidingen die onder de grond worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld bij het afvoeren van regenwater.

Het is belangrijk om te weten welk type buis geschikt is voor welke toepassing voordat je de leidingen voor afvoer gaat installeren, zodat je zeker weet dat de leidingen veilig en effectief werken. Het is ook heel belangrijk om te zorgen voor de juiste afdichtingen en hulpstukken om lekkages en andere problemen te voorkomen.

Swipe Zelfbouw stelt steeds een compleet zelfbouwpakket afvoer samen voor jouw specifieke situatie. Zo heb je steeds de juiste materialen om jouw afvoer makkelijk en snel te installeren. Bovendien krijg je er steeds verschillende handleidingen en instructiefiches bij die je kan gebruiken om jouw afvoer zelf te plaatsen. Toch nood aan extra uitleg? Onze experts staan 7/7 klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Ontdek alle voordelen van een Swipe afvoer zelfbouwpakket in een persoonlijk gesprek of vraag nu nog jouw gratis offerte aan!

Interesse in zelfbouw? Check ons volledige aanbod:

Wil je meer weten over zonnepanelen of andere technieken? Check hier onze andere blogs!